Veličina slova

Disleksija

Kontrast

Zapamti

Kontakt NARUČITE SE

Aritmije

Normalni srčani ritam naziva se sinusni ritam zato što srčani impuls počinje u sinusnom čvoru u desnoj srčanoj pretklijetki. Električni impuls širi se pretklijetkama, što dovodi do njihove kontrakcije (stiskanja) i potiskivanja krvi u klijetke. Impuls zatim prolazi kroz tzv. AV čvor i širi se preko tzv. Hisova snopa, odnosno njegove lijeve i desne grane u lijevu i desnu klijetku, što dovodi do njihove kontrakcije i potiskivanja krvi u aortu i arterije.

Aritmije su poremećaji srčanog ritma. Dijele se na:

Bradikardija je smanjenje broja otkucaja srca (srčane frekvencije) i ubraja se u u poremećaje srčanog ritma, odnosno aritmije. Nastaje zbog degenerativnih promjena, koronarne bolesti i drugih bolesti srca.

Razlikujemo bolest sinusnog čvora i AV blok. Dok bolest sinusnog čvora nastaje kao posljedica nesposobnosti sinusnog čvora da normalno stvara i provodi impulse, do AV bloka dolazi kada se srčani impuls povremeno ili trajno zaustavlja u AV čvoru na prijelazu pretklijetke u klijetku, što dovodi do poremećaja ili gubitka svijesti, bolova u prsima ili zaduhe. U oba slučaja često je potrebna ugradnja trajnog elektrostimulatora koji održava adekvatan srčani puls.

Paroksizmalna supraventrikulska tahikardija kružna je aritmija uzrokovana snopićem unutar srca koji provodi električni impuls u pogrešnom smjeru. Kruženje električnog impulsa uzrokuje tahikardiju, odnosno ubrzan srčani puls. Ta aritmija, osim u rijetkim slučajevima, nije opasna, ali je izrazito neugodna i zahtijeva liječenje u hitnoj službi. Ranije je bilo uobičajeno liječenje lijekovima, a danas se ovi bolesnici mogu trajno izliječiti radiofrekventnom ablacijom.

Undulacija atrija je aritmija koja se javlja u zdravom ili strukturno promijenjenom srcu, a nastaje kruženjem električnog impulsa u desnoj pretklijetki. Klinička slika i standardno liječenje slični su kao kod fibrilacije atrija. Danas je uobičajena i vrlo uspješna metoda liječenja radiofrekventnom ablacijom.

Ekstrasistole su dodatni otkucaji srca koji nastaju zbog pojave srčanog impulsa izvan normalnog sinusnog čvora. Ako nastaju u pretklijetki, nazivaju se supraventrikulske ekstrasistole (SVES), dok se one koje nastaju u klijetki nazivaju ventrikulske (VES). Uobičajen su i normalan nalaz kod većine zdravih ljudi. Ako su učestale, iz više fokusa, ili kompleksne, mogu ukazivati na bolest srca koju je potrebno liječiti. U slučajevima izrazito oštećene srčane funkcije potrebna je primjena lijekova koji smanjuju njihovu učestalost. Učestale ventrikularne ekstrasistole mogu dovesti i do slabljenja istisne funkcije srčanog mišića i često značajno narušavaju kvalitetu života. U takvim se slučajevima u našoj ustanovi rutinski izvodi radiofrekventna ablacija.

Ventrikulska tahikardija i ventrikularna fibrilacija rijetke su i po život opasne aritmije koje dovode do neadekvatnih kontrakcija srčane klijetke i izrazitog pada tlaka, a ako traju duže i do smrtnog ishoda. Kod bolesnika s povećanim rizikom od takvih aritmija potrebno je liječenje posebnim antiaritmicima. Bolesnicima se može ugraditi kardioverter defibrilator, a bolest se uspješno liječi i radiofrekventnom ablacijom.

Ukoliko sumnjate na neke od simptoma aritmije, slobodno nas kontaktirajte i naručite se za pregled.

Naručite se
Naručite se

Odaberite uslugu

Naručite se