Veličina slova

Disleksija

Kontrast

Zapamti

Kontakt NARUČITE SE

Bolesti zalistaka

Srčani zalisci složene su strukture s funkcijom ventila, a smještene su između pretklijetke i klijetke, odnosno između klijetke i arterije koja izlazi iz srca.

Postoje četiri srčana zaliska:

 • mitralni zalistak koji onemogućava vraćanje krvi iz lijeve klijetke u lijevu pretklijetku
 • aortni zalistak koji zadržava krv u aorti nakon istiskivanja iz klijetke
 • trikuspidni zalistak koji onemogućava vraćanje krvi iz desne klijetke u desnu pretklijetku
 • pulmonalni zalistak koji zadržava krv u pulmonalnoj arteriji nakon istiskivanja iz desne klijetke.

Za normalnu funkciju srčanih zalistaka nužna je normalna struktura i funkcija ostalih dijelova srca. Bolesti srčanih zalistaka dovode do poremećaja ventilne funkcije, bilo da kroz njih zbog suženja otežano prolazi krv, bilo da propuštaju krv unatrag. Budući da srce zbog toga radi pod većim opterećenjem i da se oštećenje zalistaka pogoršava, s vremenom dolazi do srčanog popuštanja i proširivanja srca.

Provjerite koji su simptomi i čimbenici bolesti srčanih zalistaka te kako ih u Klinici Magdalena možemo dijagnosticirati i liječiti.

Najčešći uzrok oštećenja srčanih zalistaka danas su degenerativne promjene koje nastaju u starosti, a pogoršavaju se kod bolesnika s neliječenim visokim tlakom. U ostale uzroke oštećenja srčanih zalistaka i okolnih srčanih struktura koje direktno utječu na njihovu funkciju ubrajaju se:

 • koronarna (ishemijska) bolest srca
 • prirođene bolesti srca
 • kardiomiopatije
 • upalne bolesti srca i srčanih zalistaka
 • reumatska bolest srčanih zalistaka (kod bolesnika koji su preboljeli reumatsku vrućicu)
 • ostale bolesti.

Simptomi i znakovi bolesti srčanih zalistaka nisu specifični, a ovise o tome koji je zalistak oštećen i na koji način, koliko je dugo zalistak oštećen, kakva je ukupna srčana funkcija, postoje li druge bolesti srca (koronarna bolest, hipertenzija) i o brojnim drugim čimbenicima.

Najčešći simptomi bolesti srčanih zalistaka su:

 • otežano disanje pod opterećenjem, poslije i u mirovanju
 • pritisak u prsima
 • gubitak svijesti
 • poremećaji srčanog ritma
 • naticanje nogu i trbuha.

Dijagnoza bolesti srčanih zalistaka započinje razgovorom o tegobama i ranijim bolestima (anamnezom) te kliničkim pregledom.

Već na osnovi simptoma i znakova, nalaza srčanih šumova i drugih karakterističnih pokazatelja moguće je naslutiti o kojoj je bolesti zalistaka riječ.

Dijagnoza se potvrđuje transtorakalnim ultrazvukom srca, kojim se prikazuje točna struktura i funkcija zalistaka i ostalih dijelova srca te se određuje težina bolesti. Po potrebi se izvodi i transezofagijski ultrazvuk  kako bi se navedene strukture prikazale s još većom točnošću. Osim toga, danas se u našoj ustanovi koristi i takozvani 3D ultrazvuk srca. Njime se ostvaruje precizan prikaz morfologije oštećenih zalistaka, što ima visoku dijagnostičku i terapijsku vrijednost.

Težina bolesti najtočnije se određuje postupkom kateterizacije srca, odnosno mjerenjem tlakova u srčanim šupljinama, dok se u slučaju predviđenog operativnog liječenja redovito provodi i koronarografija kako bi se u istom kirurškom zahvatu mogla adekvatno liječiti i eventualna koronarna bolest. Ergometrija je postupak koji pomaže u procjeni funkcionalne sposobnosti bolesnika, otkrivanju eventualne slabije opskrbe srca kisikom, kao i potencijalne opasnosti od aritmija pod opterećenjem.

Krajnja faza liječenja obično obuhvaća operaciju srčanog zaliska, pri čemu se ugrađuje umjetni, mehanički ili biološki zalistak. Postoje strogo određene smjernice po kojima se na osnovi težine bolesti određuje najbolje vrijeme za operaciju. Kod nekih bolesnika kod kojih je zbog težine srčane bolesti i prisutnosti drugih bolesti rizik od operacije prevelik, nastavlja se liječenje lijekovima.

Danas se u Klinici Magdalena, kod visokorizičnih starijih bolesnika, zamjena aortnog zaliska može obaviti i minimalno invazivnim pristupom kroz arteriju u preponi (TAVI), što omogućava značajno brži oporavak. Premda se oštećenja srčanih zalistaka ne mogu izliječiti lijekovima, oni usporavaju pogoršanje srčane funkcije i stoga su osnova liječenja svih bolesnika. Nakon ugradnje umjetnog mehaničkog zaliska potrebna je doživotna terapijalijekovima koji sprječavaju zgrušavanje krvi (varfarin) te antibiotska zaštita prilikom svakog invazivnog zahvata (stomatološki zahvati, mali i veliki kirurški zahvati).

Ukoliko sumnjate na neke od simptoma bolesti srčanih zalistaka, slobodno nas kontaktirajte i naručite se za pregled.

Naručite se
Naručite se

Odaberite uslugu

Naručite se