Veličina slova

Disleksija

Kontrast

Zapamti

Kontakt NARUČITE SE

Koronarna bolest

Koronarna bolest je suženje unutarnjeg promjera koronarnih arterija uzrokovano taloženjem plaka.

Plak nastaje zbog dugotrajnog oštećenja arterija kemijskim (kolesterol, šećerna bolest, pušenje) i mehaničkim čimbenicima (arterijska hipertenzija), što dovodi do upalnog procesa i nakupljanja masti. S vremenom, kako taj proces napreduje, plak raste i smanjuje se protok krvi kroz koronarnu arteriju.

Krvna žila sužena aterosklerotskim plakom ne može opskrbiti srčani mišić dovoljnom količinom kisika, osobito u slučaju povećane potražnje za kisikom, primjerice prilikom tjelesnog opterećenja ili stresa. To se kod bolesnika očituje kao tupa bol u području srca, a takvo se stanje naziva angina pektoris.

Srčanom mišiću koji nije dovoljno opskrbljen kisikom slabi funkcija, što može uzrokovati srčano zatajenje. U slučaju otkidanja dijela plaka nastaje ugrušak koji u potpunosti prekida protok krvi, što dovodi do odumiranja dijela srčanog mišića. Dolazi do srčanog udara, odnosno akutnog infarkta miokarda koji može uzrokovati brojne komplikacije, a često i smrt.

Provjerite koji su simptomi i čimbenici koronarne bolesti te kako je u Klinici Magdalena možemo dijagnosticirati i liječiti.

Bilo koji od navedenih čimbenika rizika povećava mogućnost nastanka koronarne bolesti:

  • ako ste muškog spola
  • ako ste stariji od 55 godina (muškarci), odnosno 65 godina (žene)
  • ako imate povišen kolesterol (iznad 5 mmol/L) i trigliceride (iznad 3 mmol/L)
  • ako imate povišen arterijski tlak (iznad 140/90 mmHg)
  • ako imate šećernu bolest
  • ako ste pušač
  • ako je netko od bliskih rođaka imao dokazanu preuranjenu koronarnu bolest
  • ako imate prekomjernu tjelesnu težinu
  • ako ste tjelesno neaktivni
  • ako ste pod stalnim stresom.

Koronarna bolest napreduje polako, često bez simptoma. Prvi znak bolesti obično je bol u prsima koja se javlja prilikom tjelesnog opterećenja, ali i u stanju mirovanja. Bol se može pojaviti u obliku stezanja, pritiska i nedostatka zraka, a može se širiti u ruke, osobito lijevu, u ramena, leđa ili čeljust te može biti praćena mučninom, povraćanjem i jakim znojenjem.

Ako imate povećan rizik od nastanka koronarne bolesti i/ili neke od ranije navedenih simptoma, prvi je korak u postavljanju dijagnoze ergometrija, odnosno test opterećenja kojim se bilježe eventualne promjene koje ukazuju na postojanje koronarne bolesti. Ultrazvuk srca također može pokazati promjene karakteristične za koronarnu bolest. Holterom EKG-a bilježe se poremećaji ritma koji su često posljedica koronarne bolesti. Ako takve promjene postoje, sljedeći je korak koronarografija.

Imate li neke od simptoma koronarne bolesti, slobodno nas kontaktirajte i naručite se za pregled.

Naručite se
Naručite se

Odaberite uslugu

Naručite se