Veličina slova

Disleksija

Kontrast

Zapamti

Kontakt NARUČITE SE

Česta pitanja

Budite aktivni koliko je moguće, u granicama mogućnosti vašeg srca. Ako vam liječnik nije savjetovao drugačije, za sva pitanja vezana uz određene aktivnosti konzultirajte svog liječnika opće prakse ili kardiologa. Ako sudjelujete u kardiološkom rehabilitacijskom programu, nastavite s njim.

Osjećaj strepnje i straha je normalan. Podijelite ga s nekim bliskim, članom obitelji, prijateljem, nekime tko je već imao operaciju na srcu. Neznanje je temelj neizvjesnosti i straha. Upoznajte što bolje svoju bolest. Pitajte liječnike – kardiologa, kirurga, anesteziologa, medicinske sestre ili svog liječnika obiteljske medicine.

Nastavite s uzimanjem propisanih lijekova. Ako vam liječnik nije savjetovao drugačije, nemojte prestati s njihovim uzimanjem. Ako imate pitanja vezana uz lijekove, razgovarajte s obiteljskim liječnikom ili kardiologom. Vaš će vam kirurg savjetovati kada prestati s uzimanjem acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Andol, Cardiopirin) ili lijekova za smanjenje zgrušavanja krvi (Martefarin, Klopidogrel, Kogrel, Plavix, Pelentan, Sintrom, Plavix) prije operacije. Kada dođete u bolnicu na operaciju, molimo vas da ponesete sve lijekove koje trenutno uzimate, u njihovoj originalnoj ambalaži.

Važno je prestati pušiti. Pušenje ostavlja posljedice na organizmu jer sužava koronarne arterije, uzrokuje poremećenu produkciju sluzi u plućima, ubrzava rad srca i povisuje arterijski tlak, otežava izmjenu plinova te povećava koncentraciju „loših” plinova u krvi. Dugotrajno pušenje uzrokuje trajne posljedice za dišni sustav te može, osim razvoja maligne bolesti, dovesti do kronične opstruktivne bolesti pluća koja značajno smanjuje mogućnosti za normalan život. Pušenje je i važan uzročnik raka mokraćnog mjehura, čiji je glavni znak bezbolno mokrenje krvi. Nažalost, kada se taj znak pojavi, već može biti prekasno. Razgovarajte s obiteljskim liječnikom ili se raspitajte o programima koji vam mogu pomoći da prestanete pušiti (Zagrebačka škola nepušenja, nikotinski flasteri, žvakaće gume i dr.).

Fizikalna terapija je vrsta terapije kojoj je cilj oporavak fizičke snage i kondicije, te pokretljivosti i podnošenja napora poslije operativnih zahvata i/ili ozljeda. Obuhvaća niz vježbi koje će vam pokazati fizioterapeut. To su u prvom redu vježbe disanja i vježbe ruku i nogu u cilju održavanja pokretljivosti sustava za kretanje.

Nakon operacije apetit neće biti izražen, ali će se ubrzo vratiti. Dobit ćete laganu, dijetetski prilagođenu hranu. To će se nastaviti i na odjelu za kardijalnu kirurgiju.

Svaki dan od 11 do 12 sati te od 18 do 19 sati telefonskim upitom na broj 049 244 126, vaša najbliža obitelj može saznati sve pojedinosti u razgovoru s dežurnim anesteziologom.

Članovi najuže obitelji mogu vas posjetiti ako su zdravi. Moguće je da zbog epidemioloških razloga u određenim vremenskim periodima posjeti budu ograničeni ili zabranjeni. Ne preporučuje se da u posjete dolaze djeca mlađa od 16 godina. Vrijeme posjeta dogovorit ćete s dežurnim anesteziologom. Prilikom posjeta obitelj je dužna poštovati Kućni red bolnice.

Prvih 7-10 dana potrebno je izbjegavati veće fizičke napore kako bi se izbjegle moguće komplikacije na samom mjestu punkcije (krvarenje, toplina i sl.). Nakon toga možete postupno povećavati tjelesnu aktivnost, ali pokušajte izbjegavati veće fizičke napore do prve kontrole kardiologa.

U slučaju bilo kakve sumnje na komplikaciju na mjestu punkcije potrebno se u što kraćem vremenu javiti svome liječniku opće prakse ili hitnoj službi gdje će se odrediti daljnji tijek liječenja.

Prilikom odlaska iz bolnice na vašoj će medicinskoj dokumentaciji (otpusnica, otpusno pismo) pisati koje lijekove trebate uzimati i kako. Ako postoje određene nejasnoće, javite se svom kardiologu ili obiteljskom liječniku. U slučaju da ste dobili stent, izuzetno je važno da terapiju uzimate redovito kako biste izbjegli mogućnost zatvaranja stenta (posebice lijekove protiv zgrušavanja krvi).

Uredan nalaz koronarografije znači da su vam krvne žile na srcu zdrave, a lijekovi su prilagođeni ostalim vašim tegobama (hipertenzija, fibrilacija i sl.), stoga ih je potrebno uzimati. Nikako nemojte prekidati uzimanje bilo kojih lijekova bez prethodnog savjetovanja sa svojim kardiologom ili liječnikom opće prakse.

Postavljeni stent ostaje na mjestu gdje ga je interventni kardiolog postavio i nema straha od pomicanja. Krvožilne stanice prerastu preko njega i on postaje trajni dio vaše krvne žile.

Stent je izrađen od specijalne vrste nemagnetskog metala.

Povratak na posao planirat ćete u dogovoru sa svojim liječnikom opće prakse koji će pratiti vaš tijek oporavka.

Imate pitanje, a niste pronašli odgovor na njega? Pišite nam i odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem roku.

Naručite se
Naručite se

Odaberite uslugu

Naručite se