Veličina slova

Disleksija

Kontrast

Zapamti

Kontakt NARUČITE SE

10. svibnja Svjetski dan kretanja – Što se događa u tijelu kada se krećemo i zašto je zdravo?

6 stvari koje se događaju u tijelu kada se krećete

Svjetski dan kretanja za zdravlje (engl. Move for Health Day) obilježava se 10. svibnja kao međunarodni podsjetnik koliko je svaki oblik tjelesne aktivnosti važan za zdravlje. Svjetska zdravstvena organizacija (eng. World Health Organisation WHO) od 2003. godine koristi ovaj datum kako bi promicala tjelesne aktivnosti kroz različite inicijative koje uključuju sve vrste kretanja, od umjerenog pa sve do visokog intenziteta. Zbog virusne epidemije ove će godine možda obilježavanje ovog datuma pasti u drugi plan, no baš zato valja se podsjetiti na njega.

Svega 30 minuta kretanja dnevno, umjerenog ili pak intenzivnijeg, itekako je važno za vaše zdravlje. Ovih šest medicinskih činjenica pokazuju što se događa u vašem tijelu kada se krećete te zašto je zdravo za vas.

Sve u vašem tijelu počinje komunicirati kada vježbate

Prema jednoj od studija objavljenih u američkom časopisu Cell Metabolism, vježbanje potiče otpuštanje molekula u proces cirkulacije, podupirući pritom koncept da su proteini koji signaliziraju tkivo važni posrednici u prilagodbi vježbanju. Drugim riječima, vježbanje ubrzava slanje važnih biokemijske poruka iz jedne stanice u drugu.

Temperatura vašeg tijela raste, a srce bolje radi

Vašim mišićima je potrebna energija za vježbanje pa vam tijelo sagorijeva masti i ugljikohidrate kroz niz kemijskih reakcija koje proizvode toplinu. Vježbanje također povećava otkucaje srca i pomaže vam da pumpate više krvi obogaćene kisikom kroz vaš sustav. Što više vježbate i krećete se, srce postaje efikasnije u ovom procesu. Tjelesna aktivnost također stimulira rast novih krvnih stanica, uzrokujući smanjenje krvnog tlaka kod fit osoba.

Pozitivne emocije dolaze same od sebe

Medicinski je dokazano kako kretanje ublažava bol te djeluje anksiolitički. Naime, za vrijeme tjelesne aktivnosti mozak oslobađa endorfin odnosno enzim koji ima analgetičko i anksiolitičko djelovanje. Zato se nakon kvalitetnog treninga čovjek osjeća euforično i relaksirano dok umjereno kretanje potiče i kvalitetno zadovoljstvo. Stručnjaci predlažu da zakažete 20-minutnu tjelesnu aktivnost svakog dana kako biste povećali dobro raspoloženje.

Funkcionalnost mozga se popravlja u trenutku

Povećanje brzine otkucaja srca poboljšava dotok krvi u mozak, što pomaže vašem mozgu da bolje funkcionira, pogotovo kada je riječ o pamćenju. Jedno nedavno istraživanje s Harvarda otkrilo je da vježbanje također povećava veličinu hipokampusa, dijela mozga povezanog s pamćenjem i učenjem, te da je samo 30 minuta umjerenog vježbanja dnevno dovoljno da se spriječi napad demencije i Alzheimerove bolesti.

Više krvi stiže do mozga

Povećanje dotoka krvi i kisika u mozak potiče osjećaj budnosti i aktivnosti čak i kad završite s vježbanjem. Također, proces sagorijevanja kalorija doslovno stvara energiju koja vam pomaže da ugodno i s dobrim osjećajem energičnosti provedete ostatak dana.

I što nakon svega? Spavate kao "beba"

Studije su pokazale kako su ljudi koji vježbaju najmanje 30 minuta dnevno imali 65% kvalitetniji san od onih koji to nisu učinili. Iako se istraživanje u vezi sna još uvijek provodi, vjeruje se da to ima veze s padom vaše tjelesne temperature nakon što završite s vježbanjem. Zajedno s načinom na koji dezinficira vaše tijelo, redovito kretanje može vam pomoći da lakše zaspite. S obzirom na činjenicu da je dobar san presudan za vaše zdravlje, a da ne spominjemo sjajan način gubitka kilograma, a da pritom ništa ne radite, vježbanje i spavanje dio su wellness ciklusa.

Naručite se
Naručite se

Odaberite uslugu

Naručite se