Veličina slova

Disleksija

Kontrast

Zapamti

Kontakt NARUČITE SE

Neobični simptomi bolesti srca

Neobični znakovi koji mogu ukazivati na bolesti srca

Najčešći uzrok smrtnosti u svijetu su kardiovaskularne bolesti. Od njih godišnje umire preko 17 milijuna osoba, a novije procjene  pokazuju kako će do 2030. godine ova brojka doseći 23 milijuna ljudi. Upravo su bolesti krvožilnog sustava glavni uzrok smrti i u Hrvatskoj. Prilikom ovih zabrinjavajućih brojki važno je znati da su neki od pokazatelja bolesti srca i krvnih žila toliko suptilni da se lako zanemare i zaborave, upozoravaju doktori.

Ovo su neki od simptoma koje treba imati na umu kada govorimo o potencijalnim poteškoćama srca i krvnih žila.

Oticanje nogu

Zadržavanje tekućine u nogama može biti uzrokovano bolestima srca, kako se često zna reći “može biti uzrokovano problemima s ventilom srca”. Drugim riječima, oticanje potkoljenica ili područja oko gležnjeva može biti posljedica oslabljenog rada srca te smanjene mogućnosti da srce pumpa krv u periferne organe.

Tjeskoba

Mnogima kao prvi simptom problema sa srcem neće pasti na pamet tjeskoba. No, srčani udar može uzrokovati intenzivnu tjeskobu te osjećaj straha od smrti. Čest je slučaj pacijenata koji su prije srčanog udara osjetili intenzivan napadaj tjeskobe i straha.

Kašalj

Dugotrajan, postojan kašalj koji prelazi u hroptanje može biti znak zatajenja srca. Do njega dolazi zbog nakupljanja tekućine u plućima. Ako vam uobičajeni lijekovi protiv kašlja ne pomognu, nemojte zanemariti njegovu ozbiljnost.

Znojenje

Intenzivno znojenje koje vas spopada kada niste pod fizičkim naporom, može biti znak da je nastupio srčani udar.

Nesvjestica

Pad krvnog tlaka može prouzročiti nesvjesticu, a to je izričit znak zdravstvenih problema.

Bol u drugim dijelovima tijela

Većina ljudi srčani udar povezuje s boli u prsima. No, ne mora uvijek biti tako. U većini slučajeva bol počinje u prsima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa pa čak i vrat, čeljust i trbuh. Također, bol ne mora uvijek započeti u prsima već se može prvo javiti u drugim dijelovima tijela poput lijeve ili desne ruke.

Slabost i intenzivan umor

Često ćemo umor pripisati proljeću ili vremenu, no ne mora uvijek biti tako. Osjećate li se umorno bez razloga ili pak osjećate veliki napor prilikom jednostavnih radnji kao što je hodanje, budite oprezni jer može biti povezano sa srcem.

Da biste mogli prepoznati važne znakove potencijalnih bolesti, morate dobro poznavati svoje tijelo. Otkrivanje kardiovaskularnih bolesti počinje anamnezom, odnosno razgovorom bolesnika i liječnika te kliničkim pregledom na osnovi kojih će iskusan liječnik već naslutiti o kojoj se dijagnozi radi. Imate li neke od navedenih simptoma bolesti srca, slobodno nas kontaktirajte i naručite se na svoj prvi pregled u klinici Magdalena.

Naručite se
Naručite se

Odaberite uslugu

Naručite se