Veličina slova

Disleksija

Kontrast

Zapamti

Kontakt NARUČITE SE

Stiže zima, ali nemojte se zato prestati kretati

Hladnoća i niske temperature često nam služe kao opravdanje za ostanak u kući. Priznajemo - ostanak u kući na toplom dok je vani iznimno hladno ponekad zvuči dobro. No, prednosti kretanja na svježem zraku zimi su višestruke, za mentalno i fizičko zdravlje. Stoga nemojte zaboraviti na činjenicu koliko je važno ostati u pokretu u čemu vas ne bi trebale spriječiti niti niske temperature.

Svježi zrak i kretanje, uz poneku zraku zimskog sunca, korisni su za zdravlje i iznimno pozitivno utječu na raspoloženje. Svaka zimska šetnja se može prilagoditi vašim zdravstvenim mogućnostima, samo se trebate dobro pripremiti za zimske uvjete. Slojevita odjeća je važna i neophodna, uz dobru procjenu vlastitih fizičkih mogućnosti. I kratka šetnja može puno značiti za zdravlje.

Evo koji su sve benefiti zimskih šetnji.

Hodanje je jeftino i svima dostupno

Baš tako. Hodanje je svima dostupno, ne košta ništa i uvijek je bolji izbor od beskrajnog sjedenja na kauču. Znanstveno su već mnogo puta dokazane prednosti kretanja i to svega 30 minuta dnevno. Potrebno je samo prilagoditi intenzitet svojim zdravstvenim mogućnostima. U skladu s tim, kretanje smanjuje rizik od srčanog udara, pospješuje cirkulaciju, smanjuje bolove u leđima, utječe na smanjenje problema s pretilošću te poboljšava cjelokupni dojam i prokrvljenost organizma. Zimi, kada biološki zakoni određuju svoje, vaš će organizam itekako cijeniti sve navedene benefite.

Vrijeme provedeno na svježem zraku utječe na raspoloženje

Vjerojatno najvažnija vrijednost tjelesne rekreacije zimi je u njenom antidepresivnom djelovanju. Blagdani, dobro raspoloženje i intenzivnija druženja mogu za posljedicu imati i svojevrsnu potištenost tijekom hladnih mjeseci. Tome u prilog brojna istraživanja su dokazala kako bavljenje nekim sportom, makar i fizičkom aktivnošću s niskim stupnjem napora, može biti odlična terapija protiv depresije. Čak i ako vas nije uhvatila zimska potištenost, dnevna svjetlost i kretanje na svježem zraku pozitivno će utjecati na vas.

Kalorije se brže sagorijevaju

Tijekom zime najlakše se debljamo što je posljedica češćeg boravka u kući kada i češće jedemo, pri čemu su zimski jelovnici prilagođeni uvjetima i podrazumijevaju masniju hranu. Također, zimi tijelo intenzivnije radi kako bi ostalo temperirano odnosno zagrijano tijekom fizičke aktivnosti. Više rada podrazumijeva i više trošenja masnih naslaga i zato je bitno da se krećete na svježem zraku. Jedna znanstvena studija je pokazala kako na niskim temperaturama tijelo može povećati sagorijevanje i do 30 posto.

Naručite se
Naručite se

Odaberite uslugu

Naručite se