Veličina slova

Disleksija

Kontrast

Zapamti

Kontakt NARUČITE SE

Visoki krvni tlak – uzroci, simptomi i liječenje

Povišen krvni tlak ili arterijska hipertenzija također se naziva „tihi ubojica“ jer često ne pokazuje nikakve simptome, a bolesnici ne osjećaju nikakve promjene sve dok prvi puta ne izmjere tlak. Obzirom na ovu činjenicu tijekom godina može polagano činiti štetu vašem tijelu, a da toga niste niti svjesni.

Što je to normalan krvni tlak?

Krvni tlak je tlak kojim krv djeluje na stijenke krvnih žila (arterija) u svakom dijelu tijela. Krv teče kroz krvne žile upravo zato što se nalazi pod određenim tlakom koji se stvara radom srca kao pumpe. Normalna vrijednost krvnog tlaka koja omogućuje život, a ne oštećuje sustav krvnih žila, jest prosječno 120/80 milimetara stupca žive (mmHg). Neke osobe prirodno imaju nešto niže vrijednosti tlaka što je posljedica građe tijela. To je fiziološko stanje i samo po sebi ne znači bolest. S godinama zbog starenja vrijednosti krvnog tlaka postaju nešto više, no ne više od 140/90 mmHg što se smatra gornjom vrijednosti normalnog krvnog tlaka.

Što je to visoki krvni tlak?

Visoki krvni tlak ili hipertenzija nastaje prilikom rasta krvnog tlaka do nezdrave razine. Kod mjerenja krvnog tlaka uzima se u obzir koliko krvi prolazi kroz vaše krvne žile te količinu otpora s kojom se krv susreće dok vaše srce pumpa. Dijagnoza povišenog krvnog tlaka ne postavlja se na temelju samo jednog mjerenja krvnog tlaka. Ako se kod određene osobe izmjeri u više od tri puta tlak veći od 140/90 mmHg, smatra se da ta osoba ima povišeni krvni tlak. Odraz je to pojačanog rada srca i povećanog otpora u stijenci krvnih žila. Posljedica je stalnog opterećenja srca kao pumpe koja tjera krv kroz tijelo i oštećenja krvnih žila svih organa u tijelu zbog povećanog pritiska na njihove stijenke.

Uske arterije povećavaju otpor. Što su arterije uže, to je krvni tlak viši. Dugoročno, povećani pritisak može uzrokovati zdravstvene probleme, uključujući i srčane bolesti. Hipertenzija je prilično česta pojava te se razvija tijekom nekoliko godina pri čemu nije nužno da ćete primjetiti simptome. Ali čak i bez simptoma, visoki krvni tlak može oštetiti vaše krvne žile i organe, posebno mozak, srce, oči i bubrege. Baš zbog toga je rano otkrivanje iznimno važno. Redovita očitanja krvnog tlaka mogu vama i vašem liječniku pomoći da otkrijete promjene u tijelu. Ako je krvni tlak povišen, vaš liječnik će možda morati provjeriti krvni tlak tijekom nekoliko tjedana da vidi hoće li taj broj ostati povišen ili se vraća na normalnu razinu.

Ako ste zabrinuti zbog visokog tlaka, posjetite našu virtualnu ambulantu ovdje.

Koji su simptomi visokog krvnog tlaka?

Kao što smo ranije spomenuli hipertenzija je 'tiho stanje', a mogu proći i desetljeća dok potencijalni simptomi ne dostignu razinu ozbiljnosti. Čak i tada, ovi se simptomi mogu pripisati drugim problemima.

Simptomi teške hipertenzije mogu uključivati:

 • glavobolje
 • kratak dah
 • krvarenja iz nosa
 • vrtoglavica
 • bol u prsima
 • crvenilo u licu
 • krv u mokraći

Ovo su simpromi koji se mogu javiti kod osoba s povišenim tlakom, a podjednako se javljaju kod osoba s "normalnim" krvnim tlakom. Ne javljaju se kod svih sa hipertenzijom, ali čekanje da se pojavi jedan od simptoma s liste može biti kobno. Stoga primjetite li neki od navedenih simptoma, odmah zatražite medicinsku pomoć.

Liječenje visokog krvnog tlaka

Najbolji način da znate imate li hipertenziju je redovno očitavanje krvnog tlaka. U većini liječničkih ordinacija krvni tlak se mjeri pri svakom dolasku. Ako na pregled odlazite samo jednom godišnje, razgovarajte sa svojim liječnikom o rizicima hipertenzije te drugim pokazateljima koji će vam možda trebati kako biste krvi tlak imali pod nadzorom. Na primjer, ako imate obiteljsku anamnezu srčanih bolesti ili imate čimbenike rizika za razvoj stanja, liječnik vam može preporučiti da pregledate krvni tlak dva puta godišnje. To pomaže vama i vašem liječniku da ostanete iznad svih potencijalnih problema prije nego što postanu problematični.

Osnovni cilj liječenja krvnog tlaka je snižavanje povišenih vrijednosti  krvnog tlaka, prevencija komplikacija, smanjenje invalidnosti  i produljenje života. Liječenje hipertenzije uključuje lijekove na recept, ali i promjene životnih navika. Ako se stanje povišenog tlaka ne liječi, to može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući srčani i moždani udar.

Liječenjem povišenog krvnog tlaka cilj je postići vrijednosti sistoličkog krvnog tlaka manje od 140 mmHg, jedino se starijima od 80 godina dopuštaju vrijednosti do 150 mmHg. Ciljane vrijednosti donjeg ili dijastoličkog krvnog tlaka (laici ga još nazivaju „srčani tlak“) su 90 mmHg, osim kod dijabetičara 85 mmHg. Vrsta lijeka s kojim se započinje liječenje ovisi o visini krvnog tlaka, dobi pacijenta, pridruženim komplikacijama i drugim zdravstvenim stanjima kao što mogu biti šećerna bolest, stanje nakon infarkta... Najvažnije je u početku liječenja biti strpljiv te uporan u pronalaženju pravog lijeka kao i prave doze. Nekim lijekovima treba duže da se suprotstave bolesti te postupno dovedu do normalne razine tlaka. Suradnja bolesnika s liječnikom je ključna za liječenje pri čemu oboje moraju biti ustrajni; liječnik mora pratiti pacijenta u njegovoj ustrajnosti dok se pacijent mora pridržavati terapije.

Liječenje povišenog krvnog tlaka u Magdaleni

Klinika Magdalena svojim pacijentima nudi paket namijenjen onima koji žele ispitati i optimizirati terapiju vrijednosti krvnoga tlaka.

Cijena paketa je 1.050,00 HRK, a uključuje:

 • Kardiološke konzultacije i pregled
 • Elektrokardiogram (EKG) s očitanjem
 • Transtorakalni ultrazvuk srca (TTE)
 • Holter tlaka

Ako ste zabrinuti zbog visokog tlaka, posjetite našu virtualnu ambulantu ovdje.

Za više o neinvazivnoj kardiološkoj dijagnosti i uslugama, pročitajte ovdje.

Naručite se
Naručite se

Odaberite uslugu

Naručite se