Veličina slova

Disleksija

Kontrast

Zapamti

Kontakt NARUČITE SE

Upute za pacijente koji dolaze na kardiovaskularnu kiruršku operaciju

Vaša je bolest uznapredovala te je utvrđeno da vam je potrebna operacija srca ili krvnih žila koja će biti obavljena u našoj bolnici.

 

Kontakt s nama počinje i prije vašeg prijema u bolnicu, prilikom prijeoperacijskih pregleda u našim ambulantama. Nakon pregleda u ambulanti vaš kirurg uputit će vas u anesteziološku ambulantu gdje ćete razgovarati s jednim od anesteziologa te na uvid donijeti sve nalaze obavljenih pretraga o kojima smo vas prethodno obavijestili.

 

Ako bolujete od drugih kroničnih bolesti, potrebno je donijeti medicinsku dokumentaciju iz koje se može procijeniti težina vaših zdravstvenih problema, redovitost u liječenju i vrsta propisane terapije.

 

Kako bi se smanjila mogućnost komplikacija nakon operacije, potrebno je prethodno obaviti što bolju kontrolu vaših kroničnih bolesti te izliječiti zdravstvene probleme kao što su prehlada, zubobolja, upala mokraćovoda i slično.

Odluka o operaciji često uključuje odmjeravanje koristi i rizika. Rizici vezani uz različite operacije srca i krvnih žila razlikuju se od jedne do druge operacije i ovise o različitim čimbenicima, kao što su:

 • dob
 • nedavni srčani udar
 • ostali zdravstveni problemi (npr. bolest bubrega, šećerna bolest)
 • stanje srčanog mišića
 • broj srčanih zalistaka koji trebaju biti popravljeni ili zamijenjeni.

Vaš kirurg i anesteziolog objasnit će vam rizike operacije i pomoći vam da usporedite rizike od operacije u odnosu na rizike od nepristupanja operaciji. Komplikacije mogu uključivati:

 • krvarenje
 • poremećaje srčanog ritma (tahikardije)
 • poremećaje provođenja električnog impulsa u srcu koji mogu zahtijevati ugradnju trajnog elektrostimulatora (pacemakera)
 • infekciju rane
 • probleme s disanjem
 • srčani udar
 • moždani udar.

Prilikom dolaska u bolnicu provjerite imate li uputnicu za bolničko liječenje i sa sobom ponesite:

 • iskaznicu zdravstvenog osiguranja (osnovnog i dopunskog)
 • osobnu iskaznicu ili putovnicu
 • medicinsku dokumentaciju (nalaze, povijest bolesti, snimke, otpusna pisma)
 • sve lijekove koje trenutno uzimate u njihovom originalnom pakiranju
 • osobne stvari (papuče, pidžamu, čisto donje rublje, četkicu i pastu za zube, češalj za kosu, kutiju za protezu, naočale ili slušni aparat, ortopedska pomagala, pribor za brijanje, dezodorans).

Na dan dolaska u bolnicu možete normalno jesti i uzeti svoju redovitu terapiju. Po dolasku se javite djelatnici na bolničkoj recepciji koja će vas uputiti u Ured za pacijente. Iz Ureda za pacijente uputit će vas na odjel za kardiovaskularnu kirurgiju, gdje ćete biti smješteni u sobu.

Po smještaju, medicinsko osoblje na odjelu obavit će određene prijeoperacijske pretrage (RTG slika pluća i srca, EKG, laboratorijske pretrage krvi te dodatne pretrage koje odredi liječnik).

Ako pristajete na zahvat i liječenje, potrebno je potpisati informirani pristanak koji će vam biti ponuđen na odjelu.

Tijekom prijeoperacijske pripreme pregledat će vas više članova našeg medicinskog tima: mlađi kirurg, kirurg operater i anesteziolog. Anesteziolog će se upoznati s vašom medicinskom dokumentacijom te vam objasniti postupak liječenja u operacijskoj dvorani i na odjelu za intenzivno liječenje.

Dan prije operacije dobit ćete laganu večeru. Tekućine možete uzimati prema potrebi (alkoholna su pića zabranjena). Važno je da 6 sati prije operacije ostanete natašte.

Uvečer prije operacije te ujutro na dan operacije obvezno je tuširanje posebnim tekućim sapunom koji ćete dobiti od medicinske sestre na odjelu. Prilikom prvog tuširanja potrebno je oprati kosu/vlasište.

Ako imate poteškoća s otežanim i usporenim pražnjenjem crijeva, dobit ćete čepić za poticanje pražnjenja crijeva.

Oporavak poslije operacijskog zahvata na srcu i/ili krvnim žilama uključuje boravak u jedinici intenzivnog liječenja koji može trajati minimalno 24 ili 48 sati, a prema potrebi i dulje. U ranom poslijeoperacijskom tijeku putem kontinuiranog monitoringa nadziru se sve vitalne funkcije, a nadzire se i buđenje iz opće anestezije u kojoj se izvodi velika većina operacija.

Nekoliko sati nakon zahvata provjerit će se stabilnost srčanog ritma i arterijskog tlaka te odsutnost krvarenja. Ako vaš oporavak slijedi uobičajeni tijek, anesteziolog će dokinuti lijek koji uzrokuje san i vi ćete se probuditi.

Medicinske sestre i anesteziolog postavit će vam jednostavna pitanja na koja ćete odgovarati kimanjem glave. Još nećete moći govoriti. Kada budete mogli u potpunosti samostalno disati, uklonit ćemo vam endotrahealni tubus i tada ćete moći govoriti. Tijek liječenja nakon toga obuhvaća sljedeće ciljeve:

 • odstranjivanje nazogastrične sonde
 • odstranjivanje drenova
 • početak uzimanja tekućine i hrane
 • prestanak primjene lijekova koji se daju intravenskim putem i prilagođavanje lijekova koji se uzimaju u obliku tableta i kapsula
 • fizikalnu terapiju
 • pripremu za odlazak na odjel za kardiovaskularnu kirurgiju.

Uspješno ostvarivši sve ciljeve ranog oporavka nakon operacije srca, završit ćete svoj boravak na odjelu za intenzivno liječenje. Neposredno prije nastavka liječenja na odjelu za kardijalnu kirurgiju, anesteziolog će provjeriti stabilnost svih vaših sustava organa te vam u suradnji s medicinskim sestrama dati usmene upute koje trebate slijediti neposredno po dolasku na odjel za kardiovaskularnu kirurgiju.

Briga o vašem operativnom rezu:  

 • Prilikom operacije srca, kirurg radi rez po sredini prsnog koša, od točke ispod vrata do kraja prsne kosti. Nakon operacije, prsna kost je povezana čeličnim žicama ili jakim koncima koji se ne uklanjaju. Prilikom zarastanja, nova kost raste oko njih. Ako ste imali operaciju ugradnje srčanih premosnica (eng. bypass), također ćete imati ožiljak na nozi s koje je uzeta vena.
 • Nakon operacije, medicinsko osoblje svakodnevno kontrolira vaše operativne rezove. Zavoji će vam se skinuti dva dana nakon operacije. Prvih nekoliko dana, jednom ili dvaput na dan, na operativni rez će vam se stavljati posebna dezinfekcijska otopina. Ako primijetite blago crvenilo, otok ili modrice oko ožiljka, ne morate biti ozbiljno zabrinuti. Te su promjene uobičajene i s vremenom će se stanje popraviti.
 • Pri prvom tuširanju nakon operacije (3-5 dana nakon operacije), ranu biste trebali pažljivo tuširati čistom vodom bez sapuna te sušiti tapkanjem ručnikom.
 • Molimo da izbjegavate sljedeće:
  • Nemojte nečistim rukama dodirivati operativni rez dok on potpuno ne zacijeli.
  • Nemojte skidati krastu ili prijevoj/flaster s operativnog reza!
  • Nemojte nanositi nikakve losione ili pudere na operativni rez.
 • Prije povratka kući primit ćete upute o njezi i čišćenju operativnog reza. Prije otpuštanja također će vam se ukloniti privremene elektrode i konci s prsnog koša.

Operacija ostavlja privremene posljedice na plućima, uključujući povećanu količinu sluzi u plućima. Svaki će vam se dan kontrolirati parametri disanja. Mogli biste osjećati napetost i bolove u području prsnog koša i ramena.

Vježbe dubokog disanja i kašljanja vrlo su bitne za sprječavanje komplikacija na plućima. Vježbe disanja pomažu da se otvore male zračne vrećice u plućima, dok kašljanje pomaže da izbacite sluz.

Vježbe disanja: više puta duboko udahnite (kao da mirišete cvijeće ili svježi kruh), zadržite dah 3 sekunde, opustite se, izdahnite i ponovite postupak. S vježbama disanja započet ćete odmah nakon uklanjanja tubusa. Vježbe disanja možete provoditi u krevetu ili na stolcu. Trebali biste ih provoditi svakih sat vremena u trajanju od 3 do 5 minuta (osim kad spavate).

Vježbe kašljanja: prilikom kašljanja pritisnite jastuk ili smotanu deku na prsni koš kako biste poduprli područje rane (ožiljka). Nemojte se bojati kašljati – to neće uzrokovati probleme s ranom.

Uzimanje lijekova protiv bolova povećat će učinkovitost ovih vježbi i smanjiti osjećaj nelagode.

Sve fizičke aktivnosti nakon operacije predstavljaju napor za tijelo, zbog čega su u vrijeme oporavka uobičajeni zamor i slabost. Katkad ćete se osjećati bolje, a katkad lošije. Mogućnost da podnosite fizički napor s vremenom će se povećavati, što uključuje sjedenje i hodanje u sve dužim intervalima. Možete očekivati da ćete već dan nakon operacije moći hodati uz pomoć medicinske sestre ili fizioterapeuta. Prvih nekoliko dana netko će vam pomagati prilikom pranja. S tuširanjem možete početi 3-5 dana nakon operacije, prije čega se svakako treba konzultirati s liječnikom ili medicinskom sestrom na odjelu.

 • Preporučujemo sljedeće:
 • Povećavajte vrijeme koje provodite izvan kreveta (sjedenje ili hodanje).
  • Tijekom dana rasporedite česte kratke šetnje, a između aktivnosti planirajte razdoblja odmora.
  • Izbjegavajte prekriženi položaj nogu prilikom sjedenja ili ležanja.
  • U krevetu često mijenjajte položaj, najmanje svaka 2 sata.
  • Sjedite na čvrstom stolcu, a ako nasloni za ruke nisu dovoljno visoki, podmetnite jastuke. Podignite noge prilikom duljeg sjedenja – dulje sjedenje pritišće krvne žile u nogama i usporava cirkulaciju.

Liječnički će tim svakodnevno pratiti vaš oporavak i planirati dan otpusta, što je obično 8-10 dana nakon operacije. Na dan otpuštanja iz bolnice član obitelji ili prijatelj trebao bi doći po vas (vrijeme odlaska možete dogovoriti s medicinskim osobljem). Za bolesnike urednog poslijeoperacijskog tijeka nije predviđen transport vozilom hitne pomoći.

U vrijeme napuštanja bolnice dobit ćete pisane upute o oporavku nakon operacije, lijekovima i terminu kontrolnog pregleda. Kućna medicinska njega rijetko je potrebna nakon otpuštanja iz bolnice.

U prvih nekoliko dana nakon povratka kući dogovorite da netko (član obitelji, prijatelj ili sl.) bude uz vas. Ta vam osoba može pomagati kod dnevnih aktivnosti kao što su kuhanje, spremanje i sl.

Naručite se
Naručite se

Odaberite uslugu

Naručite se